Uitleg

Olympisch gewichtheffen wordt beschouwd als één van de grootste tests van kracht en vermogen, en wedstrijden zijn het podium waarop de sport tot leven komt. Op deze pagina leggen we uit wat jij kunt verwachten van een gewichthefwedstrijd.

Type wedstrijden

1-ster

2-ster

3-ster

4-ster

5-ster


Tijdens de wedstrijd

Hieronder wordt uitgelegd wat er tijdens de wedstrijd gebeurt en wat er vereist is van de atleet.

De weging (weigh-in)

Voor het begin van elke lift vindt er een weging plaats om het werkelijke gewicht van alle deelnemende atleten te registreren. Dit bepaalt in welke van de tien gewichtscategorieën ze zullen deelnemen. Bekijk de onderstaande links om te zien in welke categorie u past.

Categorieën mannen

Categorieën vrouwen

Tijdens de weging is ook het moment waarop atleten het eerste gewicht aankondigen dat ze zullen proberen te heffen in beide Olympische hefstijlen - 'Snatch' en 'Clean & Jerk'. Wil je meer weten over de Olympische hefstijlen? Klik hier.

Kleding

In wedstrijden moeten lifters een singlet dragen dat voldoet aan de volgende criteria:

Meer informatie is te vinden in de Technical Competition Rules and Regulations (TCRR) van de IWF.

De Snatch en Clean & Jerk

Atleten krijgen drie pogingen om hun hoogste lift vast te leggen in zowel de Snatch als de Clean & Jerk. De Snatch wordt eerst geprobeerd en de barbell wordt in oplopende kg's geladen ('rising bar') op het platform. Dit betekent dat de atleet die het laagste gewicht probeert te heffen, als eerste zal heffen.

Als pogingen worden gedaan, moeten de atleten aankondigen welk volgend gewicht ze zullen proberen te heffen en elke toename van het gewicht moet minimaal 1 kg zijn. Atleten hebben 1 minuut om de lift uit te voeren of 2 minuten als ze achtereenvolgende lifts proberen. Nadat alle atleten hun drie pogingen hebben gehad om hun hoogste gewicht in de Snatch te tillen, is er een korte pauze en dit proces wordt herhaald voor de Clean & Jerk.

Beoordeling

Drie scheidsrechters kijken toe terwijl de atleten hun lifts proberen. Elke scheidsrechter heeft een bedieningsbox met twee knoppen; de ene is wit en de andere is rood. De witte knop wordt ingedrukt als de scheidsrechters een lift als "Goed" hebben beoordeeld. De rode knop wordt ingedrukt als de scheidsrechter gelooft dat de atleet tijdens de uitvoering van een lift een fout heeft gemaakt en een beslissing "Geen Lift" wordt genomen.

Een meerderheidsoordeel is vereist van de scheidsrechters om te bepalen of een lift "Goed" of "Geen Lift" is. Bijvoorbeeld, als twee scheidsrechters de witte knop indrukken om ​​"Goed" aan te geven en de derde de rode knop indrukt, wordt de meerderheid geaccepteerd.