Nieuws

Newsflash januari 2024

De eerste wedstrijd van het jaar heeft plaatsgevonden bij Dutch Strength; de Lift-Off. De resultaten zijn gepubliceerd in de ranglijst en sinds dit jaar is overgestapt op Q-points in plaats van de Europese Standaard. Dit is gedaan zodat resultaten op bodyweight weer gaan tellen in plaats van een gewichtsklasse. De Top 25 zal zich kwalificeren voor het NK via deze Q-points.

Oktober 2023

Bestuur

Het bestuur heeft in de afgelopen periode twee sollicitaties ontvangen voor bestuursfuncties. Helaas is na een antwoord met korte uitleg over de vacature van één persoon niets meer vernomen, maar met de tweede kandidaat is het bestuur inmiddels in gesprek. Bij een goede samenwerking als aspirant-bestuurslid kan op de algemene ledenvergadering (ALV) in het voorjaar van 2024 dan hopelijk de kandidaat verkozen worden in het bestuur. 

Wij blijven vragen om te kijken of overwegen om in het bestuur plaats te nemen! Mail het bestuur voor meer informatie over vacatures in het bestuur of bij de commissies.

Wedstrijdsport

Tijdens de recente ALV 2023 zijn belangrijke besluiten genomen met betrekking tot onze statuten en reglementen. Wat de wedstrijdsport betreft, is het belangrijk op te merken dat atleten nu regelmatig vrijwilligers meebrengen naar evenementen, wat deel uitmaakt van onze nieuwe norm. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van het aantal toernooien en wedstrijden in 2023. Onze clubs nemen steeds meer het voortouw in het stimuleren van deze positieve ontwikkeling.


Open NK 2023

Vanwege de Olympische Spelen in Parijs, kunnen we het NK Senioren in februari/maart 2024 niet organiseren. In plaats daarvan hebben we in samenwerking met de commissies voor wedstrijdsport en topsport een optie genomen op het Topsportcentrum Almere op 15 december (avond) en zaterdag 16 en 17 december voor een Open NK 13+.

Dit evenement zal zich over twee dagen uitstrekken en biedt ruimte aan 50 heren en 50 dames. Ze zullen verdeeld worden in 8 groepen met elk 12 plaatsen op basis van leeftijdscategorieën en gewichtsklassen.

We zijn blij met elke vorm van ondersteuning. Hoewel het bestuur al offertes heeft ontvangen voor transport en op- en afbouw, zijn er nog kansen om te helpen, met name bij de organisatie. 

De kwalificatie voor dit evenement zal worden gebaseerd op de ranglijst van 2023 en geldt van januari 2023 - november 2023. Het bestuur is aan het kijken of het een dispensatie kan geven aan Dutch Strength voor de Winter Cup 2023 op 3 december 2023, zodat dat de laatste kwalificatiewedstrijd kan zijn van dit jaar. Vooralsnog is dat de BARS Weightlifting Cup.

Wil je bijdragen? Meld je aan bij de wedstrijdcommissie voor de organisatie van wedstrijden of de werkgroep NK13+ 2023. Zelfs als je alleen beschikbaar bent voor de uitvoering, neem gerust contact op via [email protected]. Tom Bruijnen is de waarnemend secretaris van de NGB met wedstrijdsport als belangrijkste bestuurstaak.

Nationale Clubcompetitie

De commissie wedstrijdsportzaken is verheugd om op basis van de positieve resultaten in 2023 opnieuw een competitie voor NGB Clubteams te organiseren in 2024. Clubvertegenwoordigers kunnen contact opnemen met de commissie om meer informatie te ontvangen.

In 2024 zullen er opnieuw drie voorrondes plaatsvinden, elk met 3-4 teams in een specifieke regio, gepland in het voorjaar op:

De zes beste teams zullen doorgaan naar de finale, die de hele dag zal plaatsvinden op zondag 20 oktober.

Vanwege de regionale indeling, waarbij clubs op basis van hun locatie worden ingedeeld, en de mogelijke verschillen tussen clubs in die regio's, worden de zes finalisten geselecteerd op basis van de optelsom van de prestaties van hun teams over de drie voorrondes. Om deel te nemen aan de finale moet een atleet en coach minimaal één keer hebben deelgenomen aan een voorronde. Let op: de top 6 gaat nu dus door de finale, in plaats van de beste teams per regio.

Om het tekort aan officials bij de voorrondes en finale aan te pakken, streeft de commissie ernaar dat elk team bij elke wedstrijd bestaat uit 4 atleten, 1 coach (2 op de finale), 1 vrijwilliger en 1 official (in opleiding). Dit initiatief helpt niet alleen bij het organiseren van wedstrijden, maar biedt ook meer ruimte voor atleten om nationale records en ranglijstnoteringen te behalen, op voorwaarde dat een IWF-wedstrijdset en een plankier van 2,5-4 x 3 x 4 m beschikbaar zijn.

Voor 2024 heeft het bestuur ervoor gekozen om de wedstrijdkalender beperkt te houden, met slechts 2 NK's vanuit de bond: 1 NK Teams finale en 1 Open NK. Hierdoor wordt er meer ruimte gecreëerd voor clubs om onderling wedstrijden te organiseren of toernooien te houden. De leeftijdsgroepen bij het Open NK kunnen uiteraard afzonderlijk worden geregistreerd bij de resultaten.

In samenwerking met de werkgroep Open NK 2023 zal het draaiboek worden uitgevoerd, en tegen de zomer van 2024 kan een nieuw draaiboek worden ingediend bij het bestuur voor 2024.

Juni 2023

Topsport

Onlangs heeft Jeremy Regensburg de Technische Staf versterkt. Samen met Karen Tovmasjan zal hij zich in de rest van 2023 richten op het verbeteren van de activiteiten en het leggen van een solide basis voor 2024 en de toekomst. Ze zullen verantwoording afleggen aan de virtuele technisch directeur, waarvan de voorzitter van het bestuur de rol vervult volgens afspraken met NOC*NSF.

Daarnaast kondigen we met trots aan dat de NGB vertegenwoordigd zal zijn op zowel het EK U23 in Roemenië als het wereldkampioenschap in Saudi-Arabië. Onze deelnemers hebben voldaan aan de NGB-kwalificatielimieten en zijn na uitgebreide gesprekken met de Technische Staf voorgesteld als kandidaten aan het bestuur.

Tijdens het EK U23 in Roemenië zal Nikki Löwik haar gouden titel van 2022 verdedigen, en we zijn verheugd om Zoë Eshuis voor het eerst in actie te zien. Niet lang daarna zullen Nikki Löwik en Enzo Kuworge zich op het wereldkampioenschap inzetten om hun positie op de IWF-kwalificatielijst voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs te versterken.

Het team op het WK zal verder bestaan uit de volgende getalenteerde atleten:

We hebben het volste vertrouwen in het team en we zijn ervan overtuigd dat ze Nederland op beide evenementen op een indrukwekkende manier zullen vertegenwoordigen.

We wensen onze atleten veel succes en we kijken uit naar hun prestaties op het EK U23 en het wereldkampioenschap!

Open NK

Dit jaar heeft het NK 15+ plaatsgevonden in maart, waarbij de selectieperiode liep over geheel 2022. Dit betekent dat er in 2023 nog plaats is voor een NK met een open karakter; oftewel open voor alle leeftijdsgroepen en nationaliteiten, zolang deze atleten zich maar gekwalificeerd hebben via reguliere, officiële wedstrijden. Dit Open NK staat oorspronkelijk op de wedstrijdkalender voor medio december 2023.

Vorig jaar is dit Open NK georganiseerd door RPTC in Barendrecht, voorgezeten door een werkgroep van vrijwilligers. Dit jaar heeft nog niemand zich aangemeld om deel te nemen aan een werkgroep om het Open NK te organiseren. Op dit moment ziet het ernaar uit dat er geen Open NK georganiseerd kan worden, ook vanwege capaciteitsproblemen in de diverse commissies.

Mochten jullie interesse hebben om toch een Open NK neer te zetten en plaats te nemen in een werkgroep Open NK, reageer dan zo snel mogelijk - met genoeg animo lukt het wellicht om toch een Open NK neer te zetten in 2023!

Indien het Open NK doorgaat, loopt de selectieperiode van 1 januari 2023 tot 30 november 2023.

NK 15+ 2024

Vanwege de Olympische Spelen in 2024 en de kwalificatieperiode die loopt tot en met eind april 2024, is de internationale wedstrijdkalender overvol. Hierdoor zal er geen NK 15+ plaatsvinden aan het begin van het jaar. Het voornemen is om het NK 15+ plaats te laten vinden medio december 2024.

Wedstrijdsport

Afgelopen weekend vond de Dutch Strength Summer Cup 2023 plaats. Tijdens deze editie heeft Jasper Zeevaarder een nieuw Clean & Jerk (152) en Total (264) record neergezet in M 89 in de leeftijdsklasse tot 23 jaar. Zoë Eshuis heeft een nieuw Snatch (80) record neergezet in F 71 in de leeftijdsklasse tot 23 jaar. De huidige records kun je hier vinden. Daarnaast hebben wedstrijdatleten Tom de Hoop en Luuk Schalkwijk met succes hun scheidsrechters examen behaald!

In september zal de SBD Cup 2023 aanvangen, deze zit op het moment vol maar er is een wachtlijst. Heb je niet op tijd een ticket kunnen bemachtigen? Vul dan nu de Google Form in.

Onze toegewijde NGB-atleten streven er altijd naar om zichzelf te verbeteren. En wat is een betere manier om dat te bewijzen dan tijdens een officiële NGB-wedstrijd, waar ze de kans hebben om op de ranglijst te komen, recordpogingen te doen of zich te kwalificeren voor belangrijke doeleinden? Om dit mogelijk te maken, hebben we echter wedstrijden nodig en daarom moeten we de wedstrijdkalender vullen.

Natuurlijk zijn we ontzettend dankbaar voor de inzet van Dutch Strength, maar we willen ook andere clubs uitdagen om de organisatie van dergelijke wedstrijden op zich te nemen. Dit is een geweldige kans voor clubs om hun betrokkenheid te tonen en een positieve bijdrage te leveren aan de groei en ontwikkeling van onze atleten.

Dus, welke club durft de uitdaging aan te gaan en de organisatie van een NGB-wedstrijd op zich te nemen? Laten we samenwerken om onze atleten een platform te bieden waar ze hun talenten kunnen tonen en kunnen blijven groeien. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

NK Teams

Twee weken geleden heeft de laatste voorronde NK Teams plaatsgevonden. De volgende teams hebben zich gekwalificeerd voor de finale op 24 september 2023 bij RPTC in Barendrecht:

Wij danken de overige clubs voor hun inspanningen dit jaar en hopen dat volgend jaar weer meer clubs meedoen! Heb je interesse als club of team om mee te doen? Email ons dan nu.

Vacatures

De NGB blijft zich voortdurend duurzaam ontwikkelen en dit vraagt veel energie van onze vrijwilligers. Bovendien hebben bestuursleden en commissieleden een beperkte zittingstermijn en moeten we altijd vooruitkijken naar de toekomst. Om deze redenen zijn er verschillende posities beschikbaar binnen de NGB.

We zijn dringend op zoek naar creatieve en energieke leden die goede ideeën hebben om de NGB naar nieuwe hoogten te stuwen. Je inzet kan op vrijwillige basis zijn, maar het is zeker niet vrijblijvend. Heb je altijd al invloed willen uitoefenen op het beleid? Heb je eenvoudig uitvoerbare ideeën of plannen om onze bond in de breedte te laten groeien? Heb je ideeën die clubs kunnen stimuleren om ook NGB-wedstrijden te organiseren? Heb je meer antwoorden dan vragen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Meld je aan of neem persoonlijk contact op met een commissie- of bestuurslid en laat van je horen. We verwelkomen versterking op alle vlakken, maar momenteel hebben we met name behoefte aan ondersteuning op het gebied van wedstrijden, scheidsrechters en breedtesport. Binnen het bestuur hebben we bij voorkeur een penningmeester en een secretaris nodig.

Dit is een geweldige kans om actief bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van onze bond. Samen kunnen we onze sport naar nieuwe hoogten tillen!

Juni 2023 - Update

Nieuwe site

Achter de schermen zijn wij hard aan het werk aan een nieuwe site, deze zal de huidige site volledig vervangen. Op dit moment kan je er de ranglijst, kalender, European Standards en uitleg rondom wedstrijden vinden.


Heb je het gevoel content te missen? Laat het ons via een reactie zo snel mogelijk weten!


Wedstrijdkalender

Ook de wedstrijdkalender is up-to-date, met de eerste wedstrijd op 26 juni; de Dutch Strength Summer Cup 2023 in Amsterdam en een week later de West-Friesland Cup in Zwaag. Dit is alweer de tweede wedstrijd bij This Is Fit, en er staat al een derde op het programma. Reserveer alvast 15 oktober 2023 voor de West-Friesland Cup II, en een week later wacht de Dutch Strength Autumn Cup 2023 in Amsterdam op je.


Zodra de tickets beschikbaar zijn, ontvang je van ons een melding. Wees er snel bij en houd je lidmaatschapsnummer bij de hand, want de plekken zijn beperkt!


Zoals je ziet op de wedstrijdkalender, is er nog ruimte voor wedstrijden. Lijkt het je leuk een officiële gewichthefwedstrijd te organiseren? Reageer dan op deze e-mail.


Werkgroep Open NK

De kwalificatiecyclus in 2023 loopt iets anders dan verwacht; vanwege de Olympische Spelen 2024 loopt de internationale wedstrijdkalender over in het begin van 2024 en zal er geen ruimte zijn voor een NK, welke normaliter aan het begin van het jaar plaatsvindt. Zodoende is besloten om eind dit jaar een Open NK te organiseren; dit wordt een NK waarbij je je nog steeds dient te kwalificeren via een Top 25-plek, met het verschil dat het nu ook voor niet-Nederlandse atleten mogelijk is zich te kwalificeren.


Wij hebben dringend behoefte aan vrijwilligers voor het vormen van een werkgroep, zonder de werkgroep gaat er namelijk geen Open NK georganiseerd worden.


Zou jij graag willen meedoen met deze werkgroep? Laat het ons via een reactie weten.


Limieten om mee te doen aan het EK en WK

De technische staf heeft op basis van nationale en internationale prestaties van de afgelopen vijf jaar kwalificatienormen opgesteld voor de felbegeerde deelname aan het EK 2024 en WK 2024.


Zodra je de relevante norm hebt behaald, of als je verwacht deze te behalen, staan de deuren wijd open voor contact met Karen Tovmasjan via e-mail. Laat hem weten dat je ambitie hebt om deel te nemen aan het EK 2024 in het betoverende Antalya, Turkije.


Naast het voldoen aan de relevante norm, verwachten we het volgende van jou als atleet:

Deze zomer worden tevens de kwalificatienormen voor deelname aan het EK U20, het EK U23 en het WK U20 herzien en bekendgemaakt.


Heb je behoefte aan hulp of heb je vragen over dit fantastische traject? Aarzel niet om contact op te nemen. We staan voor je klaar en zullen ons uiterste best doen om je verder te helpen op jouw buitengewone reis.


NK Teams

Aanstaande zondag 18 juni staat de derde voorronde op het programma, tevens de laatste. In twee regio's zijn de kaarten al zo goed als geschud, maar in Regio 2 is de strijd nog lang niet gestreden! Zowel Loewie PT als Strength Club maken beiden nog kans om door te gaan naar de finale, het belooft dan ook een thriller te worden!


Wil je het NK Teams live meemaken? Check dan onze Instagram op zondag voor de livestream(s).


Lijkt het jou als club ook leuk om volgend jaar deel te nemen aan het NK Teams, om zo op een laagdrempelige manier kennis te maken met competitief gewichtheffen? Laat het ons dan weten! Wij houden je dan op de hoogte van het NK Teams 2024.