NK Teams

Introductie

Het NK Teams biedt teams elk seizoen nieuwe uitdagingen door subtiele aanpassingen. De succesvolle structuur met voorrondes en een finale blijft gehandhaafd voor 2024. Deze pagina licht de voorwaarden voor deelname toe, zodat teams een geïnformeerde keuze kunnen maken om deel te nemen.

Belangrijk! Voor teams die vorig jaar hebben meegedaan, zijn dit de belangrijkste wijzigingen:

Het doel blijft hetzelfde: het mogelijk maken voor clubs om met een team deel te nemen aan een landelijke competitie. Een belangrijk secundair doel is de ontwikkeling van de organisatie van zowel de clubs als de bond, om de gewichthefsport in Nederland zowel kwalitatief als kwantitatief te verbeteren.

Terugblik 2023

In 2023 hebben in totaal elf clubs deelgenomen aan het NK Teams, waarbij zes clubs zich kwalificeerden voor de finale op 24 september 2023, die door Powerhouse 040 is gewonnen. De opname hiervan is hier te bekijken.

Lijkt het je leuk om als team mee te doen aan het NK Teams 2024? Koop dan nu jouw voorronde tickets via de NGB Ticketshop - doe dit voor 10 maart 2024, dan sluit de inschrijvingsperiode.

NK Teams 2024

Opzet

De voorrondes in 2024 bestaan uit groepen ("regio's") van drie tot vier teams, gerangschikt op afstand van elkaar. Elk team bestaat per voorronde uit drie of vier atleten, een of twee coaches en een vrijwilliger / helper. Een extra helper kan ook een official (NTO), of een official in opleiding zijn. Thuiswedstrijden vereisen een coördinator en BHV’er of EHBO’er. Indien er drie officials in de voorronde aanwezig zijn om te berechten, kan een voorronde erkend worden voor plaatsing op de NGB ranglijst 2024. Dit dient wel aangevraagd te worden bij het bestuur.

Er zullen drie voorrondes plaatsvinden, waarbij de beste teams doorgaan naar de finale op 20 oktober 2024. Hieronder zal in detail uitgelegd worden hoe de score wordt bepaald en wat de vereisten zijn voor deelname.

Wedstrijddata

Deelname vereisten

Groepsindeling

Zo snel mogelijk na 10 maart 2024, zal een groepsindeling gepubliceerd worden. Hierbij zal ook een official aangewezen worden per regionale wedstrijd voor coördinatie, zodat we er met z'n allen een groot succes van kunnen maken.

De voorrondes

Rondesysteem

Om de voorrondes competitiever te maken wordt gewerkt in een ronde systeem: de atleten tillen in een groep achter elkaar (dames eerst, laag naar hoog, vervolgens heren laag naar hoog). Er zijn in totaal twaalf rondes (zes Snatch, zes Clean & Jerk) met tussen Snatch en Clean & Jerk tien minuten pauze.

Randvoorwaarden

Accommodatie en materialen

Indien een team een voorronde wil organiseren, denk dan aan het volgende:

Het krijgen van een subsidie voor het organiseren van een voorronde is mogelijk, de subsidie bedraagt EUR 100.

Scoreverloop

De beste drie scores van maximaal 4 atleten per team worden opgeteld en vormen de score van een team per voorronde. De scores worden bepaald aan de hand van Q Points, een nieuwe standaard die een update is van de Sinclair score. Je kunt je eigen Q Points hier berekenen.

Elke voorronde score per team wordt opgeteld en de beste zes teams zullen zich kwalificeren voor de finale. Mocht een team niet kunnen deelnemen aan de finale, dan zal het eerstvolgende team worden uitgenodigd voor de finale.

Lijkt het je leuk om als team mee te doen aan het NK Teams 2024? Koop dan nu jouw voorronde tickets via de NGB Ticketshop - doe dit voor 10 maart 2024, dan sluit de inschrijvingsperiode.